Plata skipera do 3.000 €

Bez autora
Sep 02 2012

Na kurs za voditelja jahte, odnosno skipera, koji organizuju na Vojnoj akademiji u Beogradu, može da se prijavi skoro svako, ali sertifikat o završenom kursu može da dobije samo osoba koja već duže od tri godine poseduje dozvolu za upravljanje čamcem, ili plovidbeni staž duži od godinu dana. Osoba s ovim sertifikatom, koji izdaje Ministarstvo saobraćaja, može ili da iznajmi jahtu ili da se zaposli kao skiper.Interesovanje je veliko. Za organizovanje tog kursa potrebno je formirati grupu od pet do osam polaznika, a za svaki od kurseva ima i više od 20 zainteresovanih.

Plata skipera do 3.000 €Na kurs za voditelja jahte, odnosno skipera, koji organizuju na Vojnoj akademiji u Beogradu, može da se prijavi skoro svako, ali sertifikat o završenom kursu može da dobije samo osoba koja već duže od tri godine poseduje dozvolu za upravljanje čamcem, ili plovidbeni staž duži od godinu dana.

Osoba s ovim sertifikatom, koji izdaje Ministarstvo saobraćaja, može ili da iznajmi jahtu ili da se zaposli kao skiper. Interesovanje je veliko, a kako je nedavno izjavio jedan od organizatora predavanja Slobodan Šoškić, za organizovanje tog kursa potrebno je formirati grupu od pet do osam polaznika, a za svaki od kurseva ima i više od 20 zainteresovanih.

Plata skipera, u zavisnosti od poslodavca, kako za “24 sata” kaže kapetan Slobodan Radojević, jedan od ljudi koji drži kurs, može da se kreće od jedne do tri hiljade evra.

Mnogo više, međutim, zarađuju skiperi sezonci koji upravljaju jahtama koje iznajmljuju turisti, jer su, na primer, u Hrvatskoj oni bili angažovani po ceni od 100 evra na dan.

- Osobe koje završe kurs kod nas mogu da rade bilo gde u svetu, jer su naši sertifikati međunarodno priznati. Kursevi su organizovani u skladu sa međunarodnom konvencijom o standardima za obuku, izdavanje uverenja i vršenje brodske straže pomoraca - dodaje Radojević. Cena kursa koji traje šezdesetak časova je 40.000 dinara, koliko otprilike košta i u Brodarskoj školi u Beogradu.

Za pet godina, koliko postoji ovaj kurs na Vojnoj akademiji, skipersku diplomu dobilo je više od 800 ljudi, ali ne samo iz Srbije, već i iz inostranstva.

- Imali smo polaznike i iz Nemačke, pa čak i ženu sa Kirabatija, čiji je muž Srbin. Pored ostalih kod nas se obučio i pevač Vlado Georgiev - priča Radojević. Istu obuku, prema njegovim rečima, prošla je i Sara Janjić, prodavačica suvenira na italijanskom kruzeru “Kosta Konkordija” koji je potonuo 13. januara 2012. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik